De geneeskrachtige eigenschappen van gewoon varkensgras
De hiernavolgende tekst werd geschreven door Andrea Bleeker. Met dank voor de toestemming om de tekst te mogen gebruiken. We bevelen de website van Andrea ten zeerste aan. Het URL vindt u onderaan dit artikel.
Sterk varkensgras
Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. In principe moet het instinct aangeven wat daarvoor nodig is, maar op de een of andere manier werkt dat niet altijd even goed. Dan eten we te zoet, te zout of teveel met als gevolg dat we klachten aan het spijsverteringsstelsel krijgen zoals darmgassen, verstoppingen, diarree of suikerziekte.
Verkeerde eetgewoonten kunnen ontstaan wanneer onze geest de verbinding met ons lichaam kwijt is. Hoe kun je die verbinding herstellen?
Een van de planten die je hierbij kan helpen is het varkensgras.
Varkens zijn omnivoren. Net als de mens eten ze veelzijdig en kun je ze alles voorschotelen, ze zijn niet kieskeurig. Wanneer een varken vroeger spijsverteringsklachten had, gaf men hem varkensgras. Blijkbaar hielp dat goed, want het kruid is vernoemd naar het dier.
Varkensgras is ook goed voor de mens. Het zit barstensvol mineralen, vooral silicium (kiezelzuur), maar ook met calcium, ijzer en vitamine C.
Varkensgras zet je sterker in je kracht. Bij regelmatig gebruik schenkt het kruid je een betere weerstand en letterlijk en figuurlijk een sterkere ruggengraat.
Medicinaal gebruik
Een leuk weetje: Het beroemde Deense veenlijk, de Man van Tollund, die omstreeks 350 v.Chr. werd gedood en in 1950 bij Silkeborg gevonden is, had vlak voordat hij om het leven kwam, de zaden van varkensgras gegeten.
Alle bovengrondse delen zijn zowel rauw als gekookt te eten en je kunt er thee van maken.
Thee van het kruid maak je door een eetlepel fijngehakt varkensgras (mag zowel vers als gedroogd) in een pan met een liter koud water aan de kook te brengen en het ongeveer tien minuten te laten koken. Daarna kun je het warm drinken of laten afkoelen.
Bij klachten of om aan te sterken wordt aangeraden een tot driemaal daags een beker van dit water te drinken. Bouw de hoeveelheid langzaam op. Het mag langdurig worden ingenomen, desnoods maanden of jaren lang.
Spijsvertering
Het nut van voedsel is onder andere het leveren van bouw- en brandstoffen (energie). Onze voeding is hier niet meteen geschikt voor. In het spijsverteringsstelsel wordt het voedsel kleiner gemaakt en omgezet in stoffen die opgenomen kunnen worden door het bloed. Het bloed brengt de stoffen dan naar de plekken in ons lichaam waar ze nodig zijn.
Varkensgras zorgt ervoor dat alle onderdelen van het spijsverteringsstelsel soepeler bewegen. Zodoende wordt het voedsel sneller omgezet. Ook zuivert het kruid het spijsverteringsstelsel van stoffen die er niet in horen.
Daarnaast verbetert het kruid de werking van de alvleesklier en brengt de bloedsuikerspiegel in balans. Het kruid kan daarom gebruikt worden bij zowel hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel), als bij suikerziekte (te hoge bloedsuikerspiegel, diabetes type 1 + 2). Verder is het ook te gebruik bij diarree, voedselvergiftiging en boulimia nervosa, een eetstoornis.
Botten en spieren
Bij regelmatig gebruik helpen de vele mineralen in het varkensgras om spieren, bindweefsel en botten te versterken. Het is vooral aan te raden na een botbreuk, om dit sneller te laten herstellen, bij zwakke botten en artrose.
Urinewegen
Varkensgras helpt overtollig vocht af te voeren en helpt kleine stenen in de nieren en blaas te vergruizen en te verwijderen.
Bij blaasontsteking en overmatige witte vloed kan het zowel in- als uitwendig gebruikt worden. Bij uitwendig gebruik kun je met lauwe thee spoelen, bijvoorbeeld door middel van een spuitflesje
Diversen
Varkensgras bevordert het ophoesten van slijm. Je kunt het gebruiken bij chronische luchtwegklachten. Bij ontstekingen in mond kun je spoelen met sterke varkensgrasthee. Uitwendig helpt varkensgras wonden sneller genezen. Je kunt een olie of crème van het kruid maken.
Eigen ervaring
Ik heb een paar keer thee van varkensgras gemaakt, maar omdat ik hem niet in mijn tuin heb staan en graag een kuur van drie weken wilde innemen, vond ik het makkelijker om in plaats van de thee de tinctuur verder in te nemen.
Na een paar dagen kreeg ik plotseling last van mijn onderbuik en had ik het gevoel dat ik blaasontsteking kreeg. Ik wist dat dit gevoel waarschijnlijk werd “veroorzaakt” door het varkensgras omdat die gruis uit de blaas afvoert. Daarom heb ik erop vertrouwd dat het kruid mijn “probleem” kon oplossen. Ik heb daarom éénmaal een dubbele dosis varkensgras ingenomen, ben veel gaan drinken en daarna gaan liggen. Even later, na een toiletbezoek, was dat nare gevoel voorbij.
Dit hoeft natuurlijk niet bij iedereen te gebeuren. Toch wil ik meedelen dat soms door het gebruik van kruiden er iets met of in je lichaam gebeurt waar je niet op bedacht bent.
Ook moest ik tijdens het gebruik van de tinctuur elke nacht een paar keer mijn bed uit om te plassen.
Belangrijke opmerking
Bouw de hoeveelheid langzaam op. Laat je persoonlijk adviseren of het kruid geschikt voor je is wanneer je medicijnen gebruikt, ernstig ziek of zwanger bent.
Neem voor kinderen kleinere hoeveelheden.
Let op! Soms veroorzaakt het een fotosensibele reactie. Het is ook niet geschikt voor mensen met een aanleg voor reuma, artritis, jicht en nierstenen.
Het is belangrijk op te merken dat de werkzaamheid en veiligheid van deze traditionele toepassingen niet uitgebreid zijn bestudeerd, en het wordt altijd aanbevolen om een gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voordat u kruidengeneesmiddelen gebruikt.
Lees daaromtrent ook de disclaimer op deze website.
Tekst: Andrea Bleeker – herboriste, Nederland
We bevelen de websites van Andrea Bleeker ten zeerste aan.
Bron en meer informatie
https://www.kruidenmassages.nl/Varkensgras.html
https://www.kruidenmassages.nl/kruidengeheimen.html
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.