Basterdwederik – deel 2
De basterdwederik is typisch zo’n plant die vaak zonder pardon uit tuinen wordt verwijderd omdat hij als onkruid wordt gezien. Maar wat veel mensen niet weten, is dat deze plant een schat aan medicinale eigenschappen bezit. Terwijl hij misschien ongewenst lijkt, herbergt hij verborgen krachten die al eeuwenlang in de natuurgeneeskunde worden gewaardeerd. Een onopvallende genezer die onterecht als indringer wordt bestempeld!
Medicinaal gebruik
Gedroogde en fijngesneden viltige basterdwederik blijkt een verrassende krachtpatser in de kruidengeneeskunde! Deze bescheiden plant vormt de basis voor kruidenthee die effectief helpt bij prostaat-, blaas-, nier- en maag-darmaandoeningen. Wat het nog beter maakt? De tolerantie voor deze behandeling is indrukwekkend hoog, met nauwelijks patiënten die last hebben van bijwerkingen. Een echte natuurlijke bondgenoot voor je gezondheid!
Basterdwederik wordt niet zomaar voorgeschreven; het is een echte alleskunner bij de behandeling van goedaardige prostaatvergroting en urinaire problemen. Het vermindert de vervelende nachtelijke toiletbezoeken, versterkt de urinestraal en verhoogt het debiet. Daarnaast werkt het krachtig tegen ontstekingen van de prostaat en er wordt zelfs gezegd dat het een anti-kanker werking zou hebben. Een plant met verrassend veel potentie!
Basterdwederik bevat slijmstoffen waardoor het samentrekkende en verzachtende eigenschappen heeft die nuttig zijn in gevallen van diarree, infecties van de urinewegen en van de luchtwegen. De thee kan ook gebruikt worden als een gorgelmiddel om ontstekingen van mond en keel te verlichten.
Maria Treben
Deze opmerkelijke plant heeft in de rijke geschiedenis van de traditionele kruidengeneeskunde een sterke reputatie. Het was Maria Treben die deze vergeten schat enkele decennia geleden weer op de kaart zette, vooral vanwege de geneeskrachtige werking bij prostaatproblemen.
Volgens haar zijn de kleinbloemige soorten goed om thee van te zetten, niet meer dan 2 koppen per dag, bij prostaatklachten.
Ze schrijft dat de grootbloemige soorten niet mogen gebruikt worden. De reden hiervoor is dat het Harig Wilgenroosje (Epilobium hirsutum) een tegengestelde werking heeft en dat de andere grootbloemige soort, nl. het Bos– of Knikkend Wilgenroosje (Epilobium of Chamaemerion angustifolium) er te gemakkelijk mee kan verward worden. Zekerheid voor alles!
In ‘Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden’ van Barbara en Peter Theiss staat: “De kleinbloemige soorten Epilobium parviflorum, Epilobuim montanum, Epilobium roseum en Epilobium palustre zijn medisch gezien het meest werkzaam. … Dit geneeskrachtige kruid dat absoluut geen bijwerkingen vertoont, is in de eerste plaats een preventief middel.”
Basterdwederik wordt meestal ingenomen in de vorm van thee, tincturen of capsules. Het is belangrijk om de juiste dosering aan te houden, omdat hoge doses bijwerkingen kunnen veroorzaken. Ook is het verstandig om bij gezondheidsproblemen altijd eerst een arts of fytotherapeut te raadplegen.
Infusie
Als thee, infusie, 2 keer per dag. In een grote tas, op ongeveer een theelepeltje vol wilgenroosje 1/4 liter kokend water gieten, snel laten trekken (1 tot 2 minuten voor fijngehakte gedroogde planten) en twee tassen per dag drinken: een ‘s morgens op een nuchtere maag en de tweede een half uur voor het avondmaal.
Belangrijke opmerking
De informatie op deze website is alleen voor educatieve doeleinden. Deze site vertelt alleen over het traditionele gebruik van specifieke planten zoals vastgelegd in de geschiedenis.
Deze site vervangt geen deskundig advies voor medische behandeling. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverstrekker of arts. Ook wat betreft de op deze website aangeboden culinaire recepten mag u deze niet beschouwen als deskundig advies. Daarvoor dient u zich te richten tot een gehomologeerde arts, fytotherapeut of diëtist.
Lees daaromtrent ook onze uitgebreide disclaimer: https://www.stadsplanten.be/disclaimer-2/
Bronnen en meer informatie
https://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=432
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874114006308
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/epilobium
Link naar de 12 meest recente artikelen
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.