Fijnstraal – deel 3
Medicinale en culinaire toepassingen van de Canadese fijnstraal
Diuretisch middel: Conyza canadensis werd gebruikt als een diureticum om de urineproductie te bevorderen en te helpen bij de behandeling van oedeem (vochtophoping) en andere aandoeningen waarbij het nodig was om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen.
Samentrekkend middel: De plant heeft samentrekkende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van bloedingen en het bevorderen van wondgenezing. Een thee of afkooksel van de bladeren werd soms gebruikt om bloeden te stoppen, zowel intern als extern.
Ontstekingsremmer: Canadese fijnstraal werd toegepast bij de behandeling van ontstekingen, zoals artritis en andere ontstekingsaandoeningen. De plant zou pijn en zwelling kunnen verminderen.
Spijsverteringsproblemen: Het kruid werd soms ingezet om spijsverteringsproblemen zoals diarree, winderigheid en buikpijn te behandelen. De samentrekkende eigenschappen konden helpen bij het verstevigen van de darmen en het verminderen van diarree.
Luchtwegaandoeningen: Conyza canadensis werd ook gebruikt om verkoudheid, hoest en andere luchtwegaandoeningen te behandelen. Het werd soms ingenomen in de vorm van thee om slijm te helpen losmaken en ademhalingsproblemen te verlichten.
Menstruatieklachten: In sommige tradities werd de plant gebruikt om menstruatieproblemen te verlichten, zoals pijn en overmatig bloeden, vanwege de samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Waarschuwing
Hoewel Canadese fijnstraal een geschiedenis heeft in de traditionele geneeskunde, is het belangrijk om te benadrukken dat moderne wetenschappelijke studies de effectiviteit en veiligheid van deze toepassingen nog niet uitgebreid hebben bevestigd. Daarom wordt het aanbevolen om voor gebruik medisch advies in te winnen, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of andere medicijnen gebruikt.
Ook Hoge fijnstraal heeft, net als Conyza canadensis, een aantal traditionele medicinale toepassingen, hoewel het minder goed gedocumenteerd is in de literatuur. Er is relatief weinig wetenschappelijk bewijs is dat de medicinale effectiviteit van Conyza sumatrensis ondersteunt.
Culinair gebruik
Canadese fijnstraal kan gekookt als groente of gedroogd als kruid worden gegeten. De planten hebben een peperachtige, licht bittere smaak die ook doet denken aan dragon.
De jonge bladeren van de Canadese fijnstraal zijn eetbaar. De bladeren kunnen het beste worden gedroogd en bewaard voor later gebruik om maaltijden op smaak te brengen. De smaak is vergelijkbaar met dragon. De jonge zaailingen zijn ook eetbaar. De bladeren zijn een goede bron van calcium, kalium en ook van eiwitten.
Hoge fijnstraal wordt over het algemeen niet beschouwd als een eetbare plant. Er is weinig tot geen documentatie over het gebruik van deze plant als voedsel. In sommige gevallen kan de plant zelfs als licht toxisch worden beschouwd, afhankelijk van de concentraties van bepaalde verbindingen die aanwezig zijn in de bladeren en andere delen van de plant.
Veel planten in de Conyza-familie bevatten stoffen die onaangenaam smaken of zelfs schadelijk kunnen zijn als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
Daarom wordt Hoge fijnstraal over het algemeen niet aanbevolen als voedsel, en het is raadzaam om contact met deze plant te vermijden in een culinaire context.
Disclaimer
Deze site vervangt geen deskundig advies voor medische behandeling. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverstrekker of arts. Ook wat betreft de op deze website aangeboden culinaire recepten mag u deze niet beschouwen als deskundig advies. Daarvoor dient u zich te richten tot een gehomologeerde arts, fytotherapeut of diëtist.
Lees in dat verband ook onze disclaimer elders op deze website.
Bronnen en meer informatie
https://www.ajol.info/index.php/tjpr/article/view/175823
https://link.springer.com/article/10.1007/s00044-008-9141-0
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1100/2012/489646
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09537100600746805
https://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Conyza+canadensis
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.