In de Jeruzalemstraat is er een (mooi) huis dat sedert enkele weken leegstaat vanwege “Te huur”. Nu er geen bewoners meer over de vloer komen grijpt de natuur de kans om zijn gang te gaan. En het is opmerkelijk hoe snel dat gaat. In slechts enkele weken tijd heeft zich in een door een rooster afgesloten keldergat een vegetatie ontwikkeld, waaronder deze mannetjesvaren. Het is een fraaie varen.
De mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas) is een varen uit de niervarenfamilie (Dryopteridaceae). De plant komt voor in lichte, vochtige loofbossen. Verder komt de soort voor langs slootkanten en greppels.
De wortelstok van de mannetjesvaren wordt wel gebruikt als middel tegen lintwormen en andere ongemakken; het is echter sterk af te raden het middel te gebruiken gezien de niet geringe aantallen vergiftigingsgevallen!
De mannetjesvaren heeft nog enkele nauwe verwanten van hetzelfde geslacht in België en Nederland, waarvan vooral de geschubde mannetjesvaren(Dryopteris affinis) sterk gelijkend is.
Er is ook kans op verwarring met eveneens algemeen voorkomende brede stekelvaren (Dryopteris dilatata), smallestekelvaren(Dryopteris carthusiana), wijfjesvaren (Athyrium filix-femina) en de zeldzame stippelvaren (Oreopteris limbosperma). Alle hebben ze ongeveer hetzelfde habitat en overeenkomstige kenmerken. De mannetjesvaren is echter te onderscheiden door de tegen de bladnerf gelegen grote, ronde sporenhoopjes. Die van de wijfjesvaren zijn eerder haak- of kommavormig, die van de stippelvaren zijn zeer klein en tegen de bladrand gelegen. Bron: Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mannetjesvaren
Ik ben benieuwd hoe lang deze het hier zal volhouden.