Met het mooie, zachte weer van de voorbije dagen zijn de planten werkelijk uit de startblokken geschoten. Een fotoverslagje. Klik op de foto om een groter formaat te bekijken.
Scherpe boterbloem (Ranunculus acris)
De boterbloemen zijn er ook al vroeg bij. In het Prinselijk begijnhof te Brugge staan al enkele Scherpe boterbloemen te pronken. Laat je niet misleiden door de naam: diverse planten uit de ranonkelfamilie bevatten het giftige alkaloïde protoanemonine. Vanwege de scherpe, bittere smaak vermijden grazend vee deze boterbloemen. Naarmate de bloemen drogen, vermindert hun schadelijke effect, waardoor het niet uitmaakt of er boterbloemen in het hooi zitten. Over deze plant zullen we het later nog uitvoeriger hebben.
Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus)
Hier en daar zijn ook de eerste bloempjes verschenen van de muurfijnstraal. Binnen een paar weken zullen ze weer met tienduizenden de binnenstad van Brugge opfleuren. Het is merkwaardig dat deze plant hier zo massaal aanwezig is terwijl het in andere steden met mondjesmaat voorkomt.
De muurfijnstraal is momenteel zelfs al in de handel te koop en wordt vaak aangeboden als het ‘Mexicaans madeliefje’. Het lijkt inderdaad op een madeliefje, maar als je de twee naast mekaar ziet dan zijn er toch nog duidelijke verschillen.
Hondsdraf (Glechoma hederacea)
Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een kruipende, geurende plant die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant komt in het wild zeer algemeen voor en wordt ook wel als bodembedekker aangeplant.
De naam is een volksetymologische vervorming van Middelnederlands goutdraue (lees: gontdrāve), wat ‘zweerrank, wondkruid’ betekent en een samenstelling uit gont (zweer, etter) en rave (rank) is. Over deze plant zullen we het later nog uitvoeriger hebben.
Daslook (Allium ursinum)
Een plant die je eerder in de bossen dan in de stad gaat zoeken is de daslook, want hij groeit bij voorkeur in schaduwrijke loofbossen met een humusrijke, vochtige, kalkhoudende ondergrond. Toch wordt deze plant frequent in een stadstuintje aangeplant, en van daaruit gaat hij dan verwilderen. We troffen een aantal exemplaren aan in het Begijnhof te Brugge en in de stedelijke plantsoenen.
Reigersbek (Erodium cicutarium)
De reigersbek (Erodium cicutarium) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De plant komt voor op voor zanderige grond. In de stad zie je de reigersbek vaak in grasbermen, zoals aan de vestingwallen te Brugge. De botanische naam Erodium is afgeleid uit het Grieks, erodios: reiger en heeft betrekking op de vorm van de langsnavelige vrucht. In een ander artikel zullen we het uitgebreid hebben over deze plant.