Van tabak, hemelboom en steenbrekers

Van tabak, hemelboom en steenbrekers

Regenweer vandaag, maar tussen de regenvlagen door hadden we toch tijd voor een korte wandeling in de stad. En dat leverde opnieuw enkele fraaie beelden op.

Buddleja

In de buurt van het Begijnhof te Brugge vonden we op de kademuur een vrolijk bloeiende Buddleja (zie foto boven). De plant wordt vlinderstruik genoemd omdat hij vlinders aantrekt. Een andere benaming is herfstsering, omdat de bloeiwijze op die van de seringen lijkt. De plant bloeit met langwerpige bloeiwijzen van juli tot september. Althans volgens Wikipedia. Maar we zijn ondertussen 21 oktober en dit exemplaar gaat lustig verder door met bloeien. Toch mooi om te zien.

Hemelboom

Hemelboom

 

Hemelboom

Over deze invasieve exoot hebben we het al eerder gehad. Vandaag zag ik een exemplaar in een straatje in Brugge. De jonge boom staat er sinds vorig jaar. Deze zomer heeft men hem halverwege afgezaagd met dit resultaat als gevolg: de boom groeit en vertakt sneller dan ooit.

De hemelboom wordt in de Europese Unie beschouwd als een invasieve uitheemse plantensoort wegens grote concurrentie met inheemse soorten, snelle groei en verspreiding en omdat deze soort allelopatische chemicaliën bevat, dat wil zeggen: deze soort scheidt chemicaliën af die het gedrag, gezondheid, groei en fysiologie van andere planten en van insecten kan beïnvloeden. Daarnaast kan deze soort straatverharding opdrukken en beschadigen.

Sinds 2019 staat de hemelboom op de Unielijst van invasieve exoten. Handel erin is verboden en men dient te voorkomen dat al aanwezige bomen zich vermeerderen

Tabak

Tabak

 

Tabaksplant (Nicotiana tabacum)

Zomaar tussen de tegels van het voetpad in de stad. De gewone tabaksplant (Nicotiana tabacum) werd aanvankelijk puur als sierplant gezien toen hij in de 16e eeuw naar Europa kwam. Vrijwel alle delen van de plant bevatten nicotine wat gebruikt kan worden als natuurlijke insecticide. Voor de tabakproductie is dit wereldwijd de meest gebruikte soort. Op de rijpe zaden na is de gewone tabaksplant een zeer giftige plant.

Steenbreekvaren

steenbreekvaren (Asplenium trichomanes)

 

Steenbreekvaren (Asplenium trichomanes)

Een heel mooi voorbeeld van muurvegetatie op een oude stadsmuur: de steenbreekvaren.
De varen wordt het meest gevonden op oude, vochtige muren die op het noorden zijn gericht. Hij kan slecht tegen droogte en vermijdt plaatsen in de volle zon. Steenbreekvaren is een kleine wintergroene plant met naar alle kanten verspreid en in bundels uitstaande bladeren, waardoor deze enigszins bolvormig op de muur lijkt te groeien.

 In Vlaanderen en Wallonië komt de plant verspreid voor maar is er toch vrij zeldzaam. 


Ontdek meer van Stadsplanten

Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.