Vroege lentekriebels
Wat een prachtige dag was het gisteren, donderdag 15 februari! Het leek wel alsof de lente in volle glorie haar entree maakte, met het kwik dat steeg tot een fantastische 17 graden. Hoewel het nog vroeg in het voorjaar is, kon je echt de levenskracht van de natuur voelen. De grasperken waren bezaaid met bloeiende krokussen die de dag kleur geven, en in het begijnhof zijn de narcissen niet te stoppen! Binnenkort zal het begijnhof veranderen in een betoverende zee van gele bloemen. De sneeuwklokjes pronken op hun mooist en de winterakoniet is een populaire ontmoetingsplaats voor de eerste insecten die uit hun schuilplaatsen komen. En wat een drukte van belang bij de voorjaarsbloeiers, met bijen die ijverig nectar verzamelen. Het was een waar feest van leven en kleur!
Gele Kornoelje (Cornus mas)
Wat een opwindende ontdekking is de gele kornoelje, met zijn stralende geelgekleurde bloemen, flankeert de bosranden, danst in rivierbossen, klimt op steile hellingen en straalt in dichte struwelen. Deze prachtige kleine boom, zeldzaam in het wild, voegt een vleugje betovering toe aan zijn natuurlijke habitat.
En laten we niet vergeten de Romeinen te bedanken voor het introduceren van deze schoonheid in onze regio’s! Hun erfgoed schittert verder met de levendigheid die gele kornoelje brengt. Oh, wat een feest van kleur en geschiedenis om deze schat te vinden!
Waarnemingen wijzen erop dat vijftig jaar geleden de gele kornoelje pas in volle bloei stond rond midden maart. Maar nu, vanwege de opmerkelijke klimaatsverandering, begint deze prachtige plant al te bloeien in de eerste weken van februari! Het is alsof de natuur ons een knipoog geeft en ons uitnodigt om haar wonderen te blijven ontdekken en te verwonderen over haar onvoorspelbare schoonheid.
Speenkruid
Laat je ook betoveren door de aanblik van de gele stervormige bloemetjes van het speenkruid, die hier en daar tevoorschijn komen. Maar dat is nog niet alles! Veel van deze lentebloeiers behoren tot de wereld van de Stinzenplanten. Stinzenplanten – oorspronkelijk aangeplant vanaf de 16e eeuw en nu deels verwilderd – betoveren ons met hun gevarieerde vormen en kleuren.
Stinzenplanten
Ontdek de wonderlijke wereld van bol-, knol- en wortelgewassen die zich hebben verspreid vanuit verschillende hoeken van de wereld. Sommige zijn lokaal niet inheems maar vinden hier toch hun thuis, terwijl andere exotische soorten ons verrassen met hun pracht, zoals de majestueuze keizerskroon. Deze Stinzenplanten, vaak vroege bloeiers, floreren in een omgeving rijk aan bomen en struiken, waardoor ze een waar sprookjeslandschap creëren.
Enkele voorbeelden om je alvast te laten wegdromen zijn:
Arondskelk, blauwe druifjes, bosanemoon, boshyacint, cyclamen, daslook, gevlekte arondskelk, gevlekt longkruid, gewone vogelmelk, Italiaanse arondskelk, keizerskroon, krokus, sneeuwklokje, speenkruid, stengelloze sleutelbloem, stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), wilde narcis, wilde tulpen enz…
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.