Witte dovenetel
Dit artikel over de medicinale toepassingen van de witte dovenetel is een bijdrage van onze medewerker Broeder Yvan Jacques, herborist en abt van het monasterium Mariakluizen te Brakel (Zegelsem.)
Ze zijn er weer ! De brandnetels en zijn naaste buur de witte dovenetel of Lamium album L.
Alhoewel ze met de witte dovenetel buren zijn, zijn ze geen familie van elkaar. Het zijn wel een van de eerste bloeiers in de tuin van zodra de zon te voorschijn komt. Ik bespreek de Witte Dovenetel die bij de familie van lipbloemige behoort of Lamiaceae.
De naam lipbloemig verwijst naar de bloem die eruit ziet als een opengesperde muil van een dier. Vandaar de naam Lamium met als oorsprong Lamos dat in het Grieks muil betekent.
Je hebt misschien reeds gemerkt dat achter de naam een afkorting staat. Die afkorting is van de wetenschapper die de plant voor het eerst heeft beschreven. In dit geval betreft het de wetenschapper Carl Linnaeus die de plant beschreef in 1753.
Witte dovenetel komt voor in de gematigde gebieden van Europa en Azië.
Ruk de plant zomaar niet uit als ‘onkruid’ want ze bezit héél wat geneeskrachtige eigenschappen.
Wees gerust, ze prikt niet en je kunt ze dus veilig aanraken. Ben je geneteld door die andere netels, neem dan een blad van de witte dovenetel en wrijf het op de jeukende plaatsen. Ga je wandelen met kinderen en ze hebben tegen de netels gelopen, kijk dan of er in de omtrekken geen witte dovenetels staan. Je bent er zo mee geholpen en de traantjes zullen snel opdrogen omdat het de pijn verdooft!
Medicinaal en culinair gebruik
De ganse plant kan je culinair gebruiken en bereiden als spinazie. Rauw in salades past de bloem zeer goed want ze is zeer zoet van smaak. Je kan er bloedzuiverende en ontstekingsremmende thee van zetten. Tinctuur helpt de bloedingen in de neus te stelpen.
Door de adstringerende werking van de plant vinden vrouwen die menstruatiestoornis hebben heil bij deze plant. Er bestaan zalven met tincturen van deze plant om uitwendig te gebruiken. Inwendig versterkt het ook de baarmoeder.
Eveneens kan je het gebruiken wanneer je een urinewegeninfectie hebt opgelopen. Zijn je darmen gevoelig voor krampen en gassen drink dan thee van de witte dovenetel.
Belangrijke opmerking
Deze site vervangt geen deskundig advies voor medische behandeling. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverstrekker of arts. Ook wat betreft de op deze website aangeboden culinaire recepten mag u deze niet beschouwen als deskundig advies. Daarvoor dient u zich te richten tot een gehomologeerde arts, fytotherapeut of diëtist. Lees in dat verband ook onze ‘Disclaimer’ elders op deze website. Klik hier.
Meer informatie is te vinden op
“Eetbare wilde planten”; Steffen Guido Fleischhauer, Juergen Guthmann, Roland Spiegelberger
ISBN: 978-90-77463-25-3
“Onbekende kanten van bekende planten“; Hans van Den Bosch en Dick Scheps; ISBN 90 6134 227 9
https://www.kruidenmassages.nl/Dovenetel.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_dovenetel
https://www.floravannederland.nl/planten/witte_dovenetel
http://www.versvancees.nl/product/eetbare-bloemetjes/dovenetel-witte-eetbare-bloemetjes/
https://www.ecopedia.be/planten/witte-dovenetel
https://waarnemingen.be/species/6942
https://www.plantennamen.info/wetenschappelijke-namen/lamium-album-witte-dovenetel
https://www.west-vlaanderen.be/ontwikkelingsstadia-witte-dovenetel
https://voordeelkruiden.nl/witte-dovenetel
https://www.yavannah.nl/detailpagina.php?soortid=91&catid=1&soortnaam=witte_dovenetel
https://www.naturetoday.com/intl/nl/observations/natuurkalender/species/plants/white-dead-nettle
Link naar de 12 meest recente artikelen
Ontdek meer van Stadsplanten
Abonneer u om de nieuwste berichten naar uw e-mail te laten verzenden.